ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА - ЛАКМУСОВИЙ ПАПІРЕЦЬ ЯКОСТІ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ: ВІД ШКОЛИ ДЛЯ ВСІХ ДО ТОЛЕРАНТНОГО СУСПІЛЬСТВА - Виговська, Ольга (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2020)
Який вчитель — така і школа; яка школа — таке й суспільство/держава. З уведенням в український освітній простір інклюзивної освіти — в класичній освіті багато що зазнало змін. Інклюзивна освіта, як ніщо інше, проявляє семантику готовності до неї вчителів, від-так і те, яка має бути їх підготовка, щоб працювати в „школах для всіх”, де діти: здорові і хворі, обдаровані та з особливими потребами. Реальний досвід інтегрованих шкіл наочно продемонстрував, яка діяльність учителів, а отже і їх підготовка сьогодні затребувані як суспільством, так і зокрема шкільництвом. Автор розглядає педагогічну освіту в широкому значенні, де готовність учителя передбачає „в тому числі і інклюзивну”. Такий вчитель реально утверджуватиме нову філософію української держави — від школи для всіх до толерантного суспільства.