НАЦІОНАЛЬНА ДОПОВІДЬ ПРО СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОСВІТИ В УКРАЇНІ. РЕФЕРАТИВНИЙ ОГЛЯД МАТЕРІАЛІВ ДОПОВІДІ У КОНТЕКСТІ АКТУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Виговська, Ольга (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2020)
Ця стаття — це витяги з видання, у якому здійснено всебічний аналіз стану і розвитку національної освіти за 25-річний період незалежності України, визначено актуальні проблеми освітньої сфери, виявлено причини їх виникнення, запропоновано науково обґрунтовані шляхи модернізації вітчизняної освіти у контексті глобалізації, європейської інтеграції та національної самоідентифікації. Національна доповідь є цілісним аналітичним документом, над яким працював об’єднаний спільним задумом науковий колектив у складі майже 115 вчених НАПН України. Видання розраховано на законодавців, державних управлінців, керівників навчальних закладів, педагогічних і науково-педагогічних працівників, широку громадськість, усіх, хто прагне підвищення конкурентоспроможності української освіти, хто вболіває за майбутнє України, її освічений, високоінтелектуальний, мудрий народ. Стаття, що пропонується читачам журналу, репрезентує матеріали, які характеризують стан і перспективи розвитку середньої освіти, виховання сучасного юного покоління, а, отже, є особливо актуальними для керівників шкіл, ліцеїв, гімназій України.