СПІВТВОРЧІСТЬ УЧИТЕЛЯ Й УЧНІВ. ВИВЧАЄМО ДОСВІД УЧИТЕЛІВ-НОВАТОРІВ - Єленіна, Євгенія (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2020)
Для фахового зростання педагогічної майстерності активне ознайомлення вчителів з досвідом застосування перспективних інноваційних напрямів роботи завжди є актуальним. У цьому складному процесі засвоєння нас підтримує, зокрема, досвід роботи Миколи Миколайовича Палтишева – почесного доктора педагогічних наук Національної академії педагогічних наук України, народного вчителя, кандидата педагогічних наук, доцента, лауреата Вищих педагогічних премій, учителя фізики м. Одеси. У статті розглянуто один із суттєвих аспектів досвіду роботи – співтворчість учителя й учнів. Наведені приклади уроків М. М. Палтишева презентують провідний принцип STEM-освіти – принцип інтеграції. Вступні уроки до тем, де гармонійно поєднуються наука і мистецтво, зокрема, поезія, музика, живопис, фізичний експеримент, комп’ютерні можливості, створюють умови для формування у дітей «цілісного уявлення про навколишній світ природи і людей». Педагог вважає, що виховання людини, її почуттів, світогляду, світосприймання можливе філософією предмета, шкільна освіта – суттєва основа культури людини. Проаналізовано, як робота над макетами, захист інтегрованих творчих робіт школярів, фантастичні проекти, відеокліпи, створені учнями, торували шлях STEM-освіті в школі. Наголошено на особливостях складових матеріально-технічної бази кабінету фізики, створеного М. М. Палтишевим та його учнями, що дають можливість зробити висновок: такий кабінет – прообраз STEM-центру. Зосереджено увагу на роботі М. М. Палтишева «Сім казок з фізики», яка сприяє створенню позитивних умов для розвитку в доступній формі навичок дослідницької діяльності дітей у початковій школі. Практична спрямованість робить її цікавим додатковим матеріалом до інтегрованого курсу в першому класі «Я досліджую світ».