В. О. СУХОМЛИНСЬКИЙ ЗІ МНОЮ - Хайруліна, Василина (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2020)
У статті висвітлено досвід 30-літнього перебування автора на посаді директора Українського колежу імені Василя Сухомлинського. Стаття присвячена 100-літньому ювілею В. О. Сухомлинського, тож і представляє інноваційні здобутки педагогічного колективу колежу, діяльність якого визначали концепти «педагогіки добра», «педагогіки серця», «сродної праці», рідномовної освіти, кращих християнських цінностей, дитиноцентризму. Автор у численних рефлексивних відступах звертається до славнозвісного вченого, педагога В. О. Сухомлинського та уявляє, щоб він сказав, якби розв’язав ту чи іншу проблему, перечитує кожного разу його праці, шукає в них відповіді, але часто знаходить сама. Автором запропоновано нове філософсько-аксіологічне осмислення творчої спадщини, конструктивних ідей великого педагога В. О. Сухомлинського у вимірі педагогічної дії, реалізованої в колежі на засадах інноваційності, національної педагогіки, українознавчих пріоритетів, педагогічної майстерності. Стаття буде цікавою і корисною вчителям-практикам, молодим педагогам, директорам закладів загальної середньої та професійно-технічної освіти, науковцям, освітянам, усім причетним до питань духовності виховання в становленні особистості.